top of page

Oceanhamnen

Jag har varit delaktig i bostadsprojektet i Oceanhamnen. Projektet är en del av stadsförnyelseprojektet H+, där ett gammalt hamn- och industriområde utvecklas till en blandad stad som länkas ihop med centrum. Platsen där bostäderna planeras låg tidigare ett av de största magasinen i Helsingborg, och kvarteret ligger i utkanten av nya Oceanhamnen med en romantiskt läge som för tankarna ut över haven till fjärran länder.

Huset i Oceanhamnen är ett bra exempel på det vi kallar för Modern Grace. Vi arbetade med geometri, struktur och ornament för att åstadkomma en formrikedom som ger en starkare upplevelse, och det finns alltid plats för mer.

 

Som inspiration tittade vi på Södra hamnen i Lysekil, Magazzini dell’ Arsenale da Voyage i Palermo, hamnmagasinen i Montreal och Amerikaskjulet i Göteborg.

 

Det nya kvarteret är inspirerat av byggnader och verksamheter i hamnmiljöer från hela klotet. Magasinet som Okidokis byggnad ersätter användes för godshantering, framför allt då frukt som apelsiner, clementiner, äpplen och päron. Inför jularna kom också dadlar, fikon, russin, mandel och nötter förpackade i lådor och säckar. Då doftade magasinen av jul, och det är fascinerande att tänka på den historia som ligger bakom platsen där det nu byggs bostäder.

bottom of page