top of page

Bunker View

I utkanten av Hälsingland, i tätorten Stocka fanns det en idé om ett fritidshus som blickade ut mot Östersjön. I denna tomt som erbjöd sådan utsikt, ingick även en förlegad bunker. Bunkern är dold men delar upp tomten i två delar genom de olika nivåskillnaderna från bunkern och marknivån. Det problematiserade placeringen av fritidshuset på tomten då den varken skulle få plats ovanför eller nedanför bunkern. Utgångspunkten i projektet blev därför själva bunkern och huset kunde istället anslutas till de olika volymnivåerna och justera marknivåerna med sin egen utformning.

Fritidshuset utformas utifrån två block som är placerade på varandra för att justera volymnivåerna av både bunkern och den lägre marknivån. Den nordöstra delen av fritidshuset blickar mot natur, hav och lugnet samtidigt som den sydvästra sidan öppnar ut mot trädgården och ansluter sig till sociala- och fritidsaktiviteter.

Det längre utsticket av det övre blocket har sitt syfte att enbart rama in havsutsikten från Östersjön vilket ges genom det enorma fönsterpartiet.

Projektet utfördes hos Kontrast arkitektur

bottom of page